Arbete
Asien
Atomvapen
Bibeln
Borgerligheten
Brott och straff
Demokrati
Ekonomi
EU och EMU
Fackföreningar
Faktabetonade
Fascism
Feminism
Folkpartiet
Hatet mot upprorsmakarna
Historia
Högerns historia
Homofobi
Ideologier
Ideologiproduktion
Imperialism
Internationella högerspöken
Japan
Kalla kriget
Känt folk talar ut
Klassamhället
Kolonialism
Konflikter
Könsmaktsordningen
Könsroller
Krig
Krigsförbrytelser
Krigspropaganda
Kristdemokraterna och centern
Kritiskt tänkande
Kultur
Kungahuset
Kunskap
Latinamerika
Människosyn
Marx
Media
Mellanöstern
Militarism
Miljö
Moderaterna
Moral och moralism
Nationalism
Organisering
Överklassen
Övriga
Pengar och rikedom
Perifera
Plundringen
Rasism
Rättigheter
Regimerna i Syd
Reklam
Religion
Säga som det är
Sanningssägande borgare
Socialdemokratins sämre sidor
Socialism
Solidaritet
Staten
Tortyr
USA
Wallenberg
Yttrandefrihet

 
 

Folkpartiet

I en tv-debatt nyligen vägrade skolminstern ta ordet 'disciplin' i sin mun.
Lars LeijonborgVästerbottenskuriren 000301

Det allvarliga med ny demokrati var den främlingsfientliga politiken de ville driva. Dessvärre tycker jag att det inslaget, som jag ogillar och många med mig, finns i folkpartiet.
Bengt Westerberg, tidigare partiledare (fp), om hur fp utvecklatsAftonbladet 050304

Det ter sig ingalunda givet att ett demokratiskt system av västerländskt snitt i alla samhällen är den bästa lösningen. Enpartistater kan i vissa fall vara lika väl skickade att genomföra ytterst krävande uppgifter, samtidigt som medborgarna kan utöva ett betydande inflytande.
Ur det kollektiva förordet till antologin "En liberal utrikessyn" från 1969, där bl a Hans Bergström medverkade Aftonbladet Kultur 050321

Du och jag, är så trötta på allt hat
På alla barnen utan mat
På alla krig som aldrig någonsin blir nåt

Mikael Trolin, folkpartist och trubadur, gör sitt bästa för att skalda om världsproblemen i EMU-låten "Rösta ja till freden"Mikael Trolin: "Rösta ja till freden", http://www.folkpartiet.se/fp/eurolat.shtml 040113

Två idiotgrupper, de är ju lika galna båda två. [...] Det är svårt att skilja mellan de här grupperna, de är lika konstiga båda två.
Folkpartiledaren Lars Leijonborg i en radiointervju om rasistiska respektive antirasistiska aktionsgrupper. ETC 981213

Sverige behöver fler låglönejobb. Vi behöver fler jobb överhuvudtaget.
Lars LeijonborgSvD 060530

Sjukvården måste förbättra sin effektivitet. Vården kan inte räkna med ökade resurser de närmaste åren.
Bengt Westerberg, fp, socialminister mars 1992ETC #4/1998

Ett är för mig viktigast av allt under de tider, då krig ej råder i landet, och det är en spaltning av pressen. Den lojala pressen måste behandlas på annat sätt än den illojala. I stort sett har pressen i vårt land ådagalagt ansvarskänsla och har varit en ovärderlig tillgång för landets styrelse, för folkets sammanhållning och för rikets försvarsberedskap. Denna lojala press får icke göras ansvarig för eller klavbindas på grund av de missbruk av tryckfriheten, som tyvärr förekommit.
Gustaf Mosesson, riksdagsman (fp), om förslaget om censurlagstiftning under andra världskrigetRiksdagens utredningstjänst: "Riksdagen och tryckfriheten under andra världskriget", Dnr 13/2000

Jag hoppas att Attac misslyckas med allt konkret organisationen föreslår.
Carl B. Hamilton i oktober 2000Frisinnad Tidskrift oktober 2000 / Ordfront Magasin #4/2002

Det kan mycket väl vara högerextrema väljare som tillkommit. Det bekymrar mig inte ett dugg. Låt dom rösta på oss, så ska vi sköta politiken.
Marianne Normell, gruppledare för folkpartiet i Eskilstuna, om folkpartiets ökande opinionssiffror efter förslagen om språktest för medborgarskap mm.

Fru talman! Bristerna i äldrevården borde egentligen inte ha varit en nyhet för någon. Larmklockorna har ju ringt länge. Men på något sätt har det i vissa politiska sammanhang varit precis som i sjukhemskorridorerna - larmen har fått ringa och ringa men ingen har haft tid att bry sig.
Lars Leijonborg, fp, oktober 1997ETC #4/1998

Han representerar allt jag tycker illa om. När jag var ung var folkpartister fina människor med en stark humanism och ett engagemang för de svaga. Men Lars Leijonborg är bara yta. Han saknar ideologi och förslappar tankeverksamheten i Sverige. Det finns farliga krafter bakom hans invandringspolitik.
Kristina Lugn om Lars Leijonborg, partiledare (fp)Ordfront Magasin #11/2002

Volvo är det svenskaste vi har, det är nästan lika svenskt som spagetti
Karin Pilsäter, folkpartiets ekonomiske talesmanStudio Ett 990201

Jag har väl knappast gjort mig känd som en pacifist, men jag måste säga att det är fullständigt sanslöst att lära eleverna karate. Sparkar på halsen kan vara direkt livsfarligt. Det här är bara flum, flum, flum.
Jan Björklund om förslagen om feministiskt självförsvar i skolanDN 030404

Det är väldigt tråkigt och uttryck för en kvinnosyn som vi inte har i folkpartiet
Lars Leijonborg om att 25 procent av de politiker Aftonbladet hade beslagit med att gå på porrklubb var folkpartister.Aftonbladet 28 nov 1998

- Är bilden av Pinochet för ensidig?
- Några ville att det skulle gå dåligt ekonomiskt för Chile under diktaturen, så att man kunde fördöma och säga att allt bara var elände. Så var det inte. Pinochet lämnade Chile med tio procent i tillväxt.
- Menar du att svenskchilenarna inte vill se det positiva med Pinochet?
- De har inte mognat. Inte minst erkänner de inte den egna skulden till det som hände, de vill vara offer. Exilchilenarna är kvar i det som hände 1973. Jag brukar säga att de flesta alternativen var värre.

Mauricio Rojas (fp) intervjuad 2004Metro 041227

...elevstyrda skolor riskerar att urholka rektors och lärares ansvar och status...
Folkpartiet riksdagsledamöter i utbildningsutskottet kommenterar skoldemokratiUtbildningsutskottets betänkande 2001/02:UbU9, Gymnasieskolan.

Framför allt kommer Amerikas armé att leta fram de hittills dolda, väldiga kvantiteterna av vapen för massförstörelse, inklusive Saddams projekt för atombomber. Ty när diktatorn är borta kommer irakiska tekniker och militärer att berätta för USA var arsenalerna är gömda. Vi kan räkna med att i många veckor få se tv-nyheter om Saddams vapengömmor och tortyrhålor; och naturligtvis om lyxen i flera av hans palats.
Per Ahlmark i januari 2003, om vad som skulle hända när USA ockuperat IrakDN 030125, http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=963&a=100536&previousRenderType=1 060103

Jag tror att även många folkpartister i dag inser att mitt arbete i ny demokrati inte var förgäves.
Bert Karlsson i mars 2004Expressen 040316

Det är märkligt att något så uppenbart som att alliansfriheten kräver ett starkt försvar och att ett starkt försvar fordrar taktiska atomvapen inte uppfattas som ett axiom
Per Ahlmark 1961Per Ahlmark (1961): "Vår eländiga utrikesdebatt", i antologin "Unga liberaler", red. Hans Hederberg, Bonniers 1961

När en riksdagsman, Kalle Larsson (v), hävdar att Lenin inte bör benämnas massmördare utan kan likställas med samtida statsmän som Winston Churchill är det en historieförfalskning som är lika upprörande som förnekelsen av förintelsen.
Lars Leijonborg på DN Debatt 8 december 1998. De allierade beordrade bombningarna av Dresden i februari 1945, som saknade all militär relevans och resulterade i upp till 100 000 civila dödsoffer.

Vårt partis namn, Folkpartiet liberalerna, kommer från att vi inte anser att samhället är byggt på olika klasser eller intressegrupper.
Folkpartiet klargör sin samhällssyn i en riksdagsmotion från 2004

Vad Mankell och Fredriksson låtsas kommentera är försöken att hindra Saddams rike att bli en militär supermakt. Irak leds av en psykopat som redan använt kemiska stridsmedel mot iranier och sin egen befolkning. Han är besatt av ambitionen att genom vapen för massförstörelse diktera villkoren i Mellersta Östern.
Per Ahlmark kommenterar Henning Mankell och Gunnar Fredrikssons kritik av USAs angrepp på Irak under 1998 på DNs ledarsida.DN 990102

Det är demokratin och vårt stöd till demokrater runtom i andra delar av världen som provocerar de fundamentalister som vill upprätta ett islamistiskt herravälde över hela världen.
Cecilia Wigström (fp), riksdagsledamotRiksdagens snabbprotokoll
2005/06:73, 060215

Hur många läkare finns det tillgängliga i Uzbekistan!?
Lars Leijonborg (fp) försöker ställa en retorisk fråga i riksdagsdebatten om FN:s inriktning på att hjälpen till Afghanistan helst ska komma från muslimska grannländer. Uzbekistan ligger på 24:e plats i världen i UNDP:s statistik, precis efter Sverige.Riksdagens snabbprotokoll 2001/02:30

Det riktigt intressanta med Folkpartiets utspel är, att det gynnar Sverigedemokraterna både långsiktigt och kortsiktigt.
Reine Weine, riksdagskandidat för Sverigedemokraterna i valet 2002, om folkpartiets utspel om att "ställa mer krav" på invandrareUr veckokrönika v
36, 2002

Vår tids viktigaste fredsförbund heter därför inte Förenta Nationerna utan Atlantpakten. I motsats till FN förlamas inte NATO av ryska direktiv.
Per Ahlmark 1961Per Ahlmark (1961): "Vår eländiga utrikesdebatt", i antologin "Unga liberaler", red. Hans Hederberg, Bonniers 1961

Vi strävar efter att sänka skattetrycket ner till den nivå som finns i motsvarande OECD-länder.
Karin Pilsäter (fp)Handelskammartidningen nr 6 2005

Parterna ska bidra med avtalskonstruktioner som medger lägre ingångslöner för personer som saknar erfarenheter av den svenska arbetsmarknaden. Målet bör vara att parterna också ska överenskomma om de förändringar av arbetsrätten som kan vara nödvändiga för att stimulera nyanställningar på denna övergångsarbetsmarknad.
Ur folkpartiets budgetmotion 2004

En intresseorganisation för personer som redan har jobb och därför är obenäget att acceptera några förändringar som skulle gynna andra än medlemmarna.
Lars Leijonborg m.fl. karaktäriserar LO i folkpartiets budgetmotion 2004

Men Mankell ser inte skillnad mellan en demokratiskt vald president och en Hitlerliknande massmördare. Han förstår ännu mindre av USAs strävan att hindra spridning av de ruggigaste vapnen till de brutalaste regimerna i världen.
Per Ahlmark på DNs ledarsidaDN 990102

När jag hör om någon som bott i Sverige i åtta år och inte vet var Strandvägen ligger så mår jag illa.
Ana Maria Narti, riksdagsledamot (fp)Inlägg i en debatt under Kulturval 2002 / vansterpartiet.se 020829

EMU-motståndarna består av en blandning av statsfientliga ultraliberaler, storsvenska välfärdsnationalister, gröna småskalighetsförsvarare, nostalgiska vänstersocialister och exkommunister. Denna samling är helt oförmögen att ta ansvar för en politik efter ett nej.
Carl B Hamilton, Handelsbankens chefsekonom och höjdare inom folkpartiet, förklarar sitt näst viktigaste argument för att inte ha en EMU-folkomröstning. Det viktigaste är att han inte tycker om folkomröstningar.DN Debatt 981219

Nej till rasism, nazism, kommunism, terrorism och internationella homosexadoptioner.
Esse Peterssons (fp) valslogan från valrörelsen i Jönköpings län 2002friktion.se #110, http://www.friktion.se/110/e.html 040818

Enligt dagens planer kan vårt försvar i bästa fall utrustas med taktiska atomvapen i slutet av detta decennium och då endast i begränsat antal och i få utföranden.
Per Ahlmark 1961Per Ahlmark (1961): "Vår eländiga utrikesdebatt", i antologin "Unga liberaler", red. Hans Hederberg, Bonniers 1961

I praktiken skulle sannolikt landets ledning ordna återkommande folkomröstningar om EMU tills det blir ett ja.
Carl B Hamiltons fjärde argument för samma sakDN Debatt 981219

En folkomröstning skulle leda till att EU-folkomröstningens ja- och nej-sidor från 1994 återuppstår. Vad Sverige behöver för att vinna större inflytande i Europasamarbetet är dock inte återuppväckt splittring.
Carl B Hamiltons sjätte argument för samma sakDN Debatt 981219

Jag tycker inte att storföretagen ska ta ett sånt våldsamt samhällsansvar.
Anne Wibble i Studio Ett angående hur företag som Ericsson och Electrolux stänger fabriker trots att de drar in lika enorma vinster som under 80-talet. Hon har vid tillfälligt nyss blivit chefsekonom för Industriförbundet. ETC #4/97

Hon förstår fortfarande inte varför folk blir upprörda när hon föreslår en årslön på banken. - Det är sagt som en sparprincip som ger makt över din egen vardag.
DN intervjuar Anne Wibble DN 981011

Jag har en ganska blandad bakgrund: Småföretag, marknadsföring, medier.
Olle Wästberg sammanfattar den folkpartistiska synen på vilka människor som finns i samhället.Olle Wästbergs hemsida september 2000

Vi vet att de som har röstat fram vänstermajoriteten kommer att ångra sig. När vinden vänder ska vi vara redo att ta ansvar igen.
Lars Leijonborg tröstar sina valarbetare efter valet 1998SvD 980921

Låt oss se i september vem som har trovärdigast vårdpolitik.
Lars Leijonborg i riksdagen 27 maj 1998SvD 980921

Öbergs förslag stämmer i långa stycken med folkpartiets politik. Det är till exempel rimligt att kostnaden för en stridsåtgärd måste stå i rimlig proportion till den skada som uppstår för motparten och tredje man. En bättre maktbalans är på lång sikt bra för alla.
Lars Leijonborg kommenterar ensamutredaren Svante Öbergs förslag om begränsningar av strejkrättenNorrskensflamman 981203

Jaha. Ja, det är ju möjligt att det skulle behövas lokaler för den sortens musik också...
Birgitta Rydell (fp), kulturborgarråd i Stockholm, om att det inte längre finns några rockklubbar där för de band som inte fyller GlobenNöjesguiden / DN våren 2000

Lycka till!
Per Ahlmark (fp), dåvarande arbetsmarknadsminister, till de uppsagda metallarbetarna vid Ericssons fabrik iOlofström 1977

Man erinrar sig att det för någon månad sedan förekom en opinionsundersökning med hjälp av mentometer vid ett FPU-möte med hundra deltagare. Bland annat frågades vilken ungdomsrörelse medlemmarna skulle ställa näst efter sin egen, varpå 35 procent av de röstande utpekade - det kommunistiska ungdomsförbundet!
Svenska Dagbladet 18 juni 1970

Jag vill diskutera: vad kan ni göra för mig, vad kan jag göra för er? Det här förutsätter förstås att ni skänker pengar.
Ulf Lundstedt, PR-konsult åt Eva Flyborg (fp), om hur han tycker att Eva skall ta kontakt med företag som kan finansiera hennes valkampanj.DN 971104, citerat ur Röd Press #6 1997