Arbete
Asien
Atomvapen
Bibeln
Borgerligheten
Brott och straff
Demokrati
Ekonomi
EU och EMU
Fackföreningar
Faktabetonade
Fascism
Feminism
Folkpartiet
Hatet mot upprorsmakarna
Historia
Högerns historia
Homofobi
Ideologier
Ideologiproduktion
Imperialism
Internationella högerspöken
Japan
Kalla kriget
Känt folk talar ut
Klassamhället
Kolonialism
Konflikter
Könsmaktsordningen
Könsroller
Krig
Krigsförbrytelser
Krigspropaganda
Kristdemokraterna och centern
Kritiskt tänkande
Kultur
Kungahuset
Kunskap
Latinamerika
Människosyn
Marx
Media
Mellanöstern
Militarism
Miljö
Moderaterna
Moral och moralism
Nationalism
Organisering
Överklassen
Övriga
Pengar och rikedom
Perifera
Plundringen
Rasism
Rättigheter
Regimerna i Syd
Reklam
Religion
Säga som det är
Sanningssägande borgare
Socialdemokratins sämre sidor
Socialism
Solidaritet
Staten
Tortyr
USA
Wallenberg
Yttrandefrihet

 
 

Borgerligheten

...demonstrationsrätten är inte överordnad äganderätten. Inte än.
Nils-Eric SandbergSvDs ledarsida 010621

Se upp för dem som bara vill leva sitt liv i fred.
De skyr inga medel.

Claes Andersson DN 060925

Jag är med där för att ägaren Louise Wachtmeister och jag gick på samma klass på gymnasiet och gick samtidigt på Handels. Hon frågade om jag ville vara med och jag sa ja.
Peter Wolodarski, ledarskribent DN, om varför han är medlem i kändisnätverket "A small world"resume.se 060321, http://www.resume.se/artikel-art_id=14492.html 060322

Jag har inte betalat en miljon kronor för min lägenhet för att vistas bland en massa pack. De ska bort!
Upprörd bostadsrättsinnehavare i Gröndal strax utanför Stockholm, på ett öppet möte om att det hänger narkomaner i områdetMitt i Söderort 031014

Efter EMU-valet sa jag att de som inte hade röstat var dumma i huvudet. Det var inte så diplomatiskt. Men det var sant, undersökningarna visade att det var de med låg utbildning som stannat hemma.
Maria Abrahamsson, ledarskribent SvDMetro 041124

Vi måste stå för en politik som höginkomsttagarna tjänar på, och vi måste säga att vi tycker att det är rätt att den som tjänat ihop pengarna också ska få behålla dem.
SAF:s pensionerade chefsideolog Sture Eskilsson manar moderata samlingspartiet till en rakare och tydligare linje i debatten. DN 981213 / ETC 99026

Först och främst måste facket bli en organisation som arbetsgivare och arbetstagare vill vara medlemmar i
Sofia Appelgren, tidigare ägare av en salladsbar i Göteborg som vägrade sluta kollektivavtalSofia Appelgren (2007), "Wild ’n Fresh – min berättelse om salladsbaren", Ekerlids förlag / Flamman 071011, http://www.flamman.se/inrikes.php?id=4757 071011

Man skulle behöva sänka lönerna riktigt kraftfullt för de lågutbildade kategorierna för att skapa balans. Kanske ned till femtusenkronorsnivån.
Ekonomiprofessor Marian Radetski, som själv tjänar 735 000 kronor om året.Röd Press #2 1997

Vari består egenvärdet av en borgerlig regering? Svar: I den underbara känslan av att äntligen få platta till motståndaren i det pågående klasskriget. Eller ska det beskrivas som hoppet om en hemkomst efter de sjuttio år som idéer om jämlikhet dominerat politiken? I all klasskänsla, till höger eller till vänster, finns nog drömmen om en hemkomst, känslan av att samhällsmakterna plötsligt hälsar igenkännande på oss.
Göran Greider om den borgerliga drivkraftenDN 060905

En väl fungerande demokrati förutsätter både starka medborgare och starka eliter.
Olof Pettersson, forskningledare vid SNS samt ordförande i SNS demokratirådDN 990617

Svensk sjukvård är inte mycket annat än öststatsorganisation i lyxförpackning.
Bo Södersten på DN Debatt 24 sep 1998

It's not every day that a democracy benefits from the military's intervention to force out an elected president.
The Chicago Tribune, April 14, 2002, on the attempt of a military coup in VenezuelaFAIR: "U.S. Papers Hail Venezuelan Coup as Pro-Democracy Move", 020418 / zmag.org 020419

En observation som de flesta experter som haft kontakt med politiskt beslutsfattande gjort är de ibland totala bristen på överensstämmelse mellan den diskussion som förs på expertnivå och den diskussion som tycks ligga till grund för de politiska besluten.
Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, beklagar sig över att nationalekonomerna inte alltid får som de villDN Debatt 991114

Politiker törs inte genomföra obekväma beslut av rädsla för att inte bli återvalda.
Ekonomiprofessor Marian RadetskiRöd Press #2 1997

My family worked for everything we had. We even have a deed from the King of England for property in South Carolina. Now these jerks come along and try to give it to the Communists.
Martha Mitchell, wife of Attorney General John Mitchell Petras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

Välfärden är den heliga kon som ingen minister vågar röra vid. Generationer av svenskar har varit bortskämda av statens eviga växande gåvor. Den som försöker ta bort allt detta kan vänta sig väljarkårens hämnd.
Pia Helena Gross, VD hos Svenska Handelskammaren i England, 1995Ordfront Magasin #6 1998

Honest businessmen should be protected from the unscrupulous consumer.
Lester Maddox, then governor of Georgia, on why Georgia should not create a consumer protection agencyPetras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

Politiker begränsas hela tiden av påtryckningar från olika grupper och kan inte bortse från dessa om de vill bli omvalda. Och i Sverige har vi en starkare parlamentarism än i något annat land. Här kan omfattande ekonomiska beslut tas med enkel majoritet i riksdagen, vilket gör politikerna än känsligare för påtryckningsgrupper än annorstädes. Den senaste grundlagen från 1975 måste helt enkelt revideras. Vi behöver balanserande motkrafter till riksdagen, en starkare verkställande makt.
Ingemar Ståhl, professor i nationalekonomi och ledamot av den kommitté som avgör vem som får 'nobelpriset' i ekonomiETC #3/1997

All politisk maktutövning måste tämjas begränsas och kontrolleras för att inte anta förtryckande former. Samtidigt måste makt kunna utövas i kompetenta former och hanteras effektivt.
  Det har lett till att man i de stora demokratierna begränsat den politiska sfären genom att - under ytterst medvetna former - föra bort den viktigaste delen av den ekonomiska politiken från den politiska domänen. Det gäller penningpolitiken.

Bo SöderstenDN Debatt 971214

Om man åker till Kina så jobbar folk dygnet runt och försöker skapa bra grejer, de är mycket mer hungriga.
Niklas Zennström om passande förebilder för SverigeDagens ETC #50/2005

Skattepolitiken är lika komplex som penningpolitiken och dess verkningar på medborgarna, kanske ännu större än de som penningpolitiken har. Borde inte också den överlämnas till en grupp kompetenta medborgare och hanteras utanför den politiska fären? Och vad bör egentligen gälla andra misskötta områden som sjukvårds-, bostads- energi- och trafikpolitik?
Bo SöderstenDN Debatt 971214

Den extrema form av parlamentarisk demokrati som vi har i vårt land är i grunden ett arv från 1789 års franska revoltion. Är det möjligen så att den formen av demokrati är alltför ensidig och i grunden numera har överlevt sig själv?
Bo SöderstenDN Debatt 971214

Kanske börjar också den speciella form av demokrati som vi levt under i snart ett hundra år att bli mogen för en rejäl översyn?
Bo SöderstenDN Debatt 971214

Är det inte så att vi nu på allvar måste förskjuta politikens perspektiv från "demokrati" till "rationalitet"?
Mats SvegforsEhrenberg, Johan: Socialismen, min vän

Jag menar, att det kan vara mer demokratiskt att lämna över den politiska makten till en byråkrat i Bryssel. Han behöver inte fnaska för väljarna. Jag tycker helt enkelt inte att folk i allmänhet är mogna att fatta beslut i vissa frågor.
Harry ScheinPockettidningen R 5/93

Det är uppenbart att en politiserad och byråkratiserad statsapparat inte kan fördela så stora summor vare sig rationellt eller rättvist.
Anders Åslund på DN Debatt den 28 oktober 1997

För övrigt är det mycket spektakulärt att aktieägandet i regeringen är så svagt. Det är ju ett underklassbeteende, de är ju högavlönade så man kan ju undra var de gör av pengarna... Det är inte svårt att förstå oviljan att skära i socialförsäkringssystemen när man har en sådan liten buffert med sparade reserver. De står ju helt oskyddade om något oförutsett inträffar.
Ingemar Ståhl, professor i nationalekonomi och ledamot av den kommitté som avgör vem som får 'nobelpriset' i ekonomiETC #3/1997

En av de viktigaste uppgifterna för en ny borgerlig regering, när det än blir, är att göra vad Thatcher gjorde... LO skall berövas sina privilegier och tvingas anpassa sig efter rimliga spelregler.
SvDs ledare 10 juni 1998 / Tor Wennerberg ETC 981213

Landsorganisationen var aldrig något bra påfund, är det inte i dag och kommer heller aldrig att bli det.
Smålandspostens ledare Smålandspostens 980808 / Tor Wennerberg ETC 981213

Unga och gamla behöver alltid vård. Det är en dösäker placering.
Dåvarande SAF-chefen Ulf Laurin 1990Aftonbladet 901109 / Proletären #36/1998

Att förneka fisken i vattnet en ägare innebär att man förnekar den ett värde.
SvD ledarsida, under rubriken "Havet behöver en ägare"ETC #6/1998

Korruption, korruption, korruption. [...] i den stora statsapparaten under Tjernomyrdin (den förre premiärministern), hos de lokala guvernörerna, i parlamenten och bland affärsmännen. Alla fyra grupperna saknar självbevarelsedrift. De ser bara till sitt eget intresse. Ingen i Ryssland är stark nog att se till samhällets intresse.
Anders Åslund om varför det går åt helvete för RysslandSvD / ETC #5/1998

Ja. Detta för att snabbt få en ägarklass.
Anders Åslund 1992 om den ryska staten verkligen skulle ge bort de statliga företagen.i DN den 16 februari 1992 / ETC #5/1998

Kapitalismens undergörande incitament, eller frestelser, övervinner det mesta.
Anders Åslundi DN maj 1992 / ETC #5/1998

Ju mindre pengar staten har, desto mindre chans har den att stjäla dem.
Anders ÅslundETC #5/1998

Den enkla sanningen är att chockterapi fungerar alldeles utmärkt och den verkar snabbt.
Anders Åslund 1993i DN den 22 januari 1993 / ETC #5/1998

Allteftersom statsutgifterna minskat i Ryssland har antalet fattiga halverats eftersom den korrupta staten gav mest åt de rika.
Anders Åslund 1997på DN Debatt 28 okt 1997

Mittentjafset är ointressant! Det finns ingen grund för det bland folk i gemen.
Johan Hakenius, ledarskribent på Svenska dagbladetNorrskensflamman 981001

Varför finns det centerväljare överhuvudtaget?
Svenska DagbladetSvD 27 december 1997

Näst bombning är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad.
Assar Lindbeck

Om du skulle skriva en ny lag som sedan antogs av Sveriges riksdag, vilken skulle det vara?
- Mina önskemål är mycket modesta. Stifta en lag som låter mig få köpa vin och sprit var och när som helst. Då skulle jag slippa att stå i kö bland fyllon och spyor på systembolaget och inte längre behöva känna mig som en metadonpatient i väntan på min dagliga dos

Carl Rudbeck (f d redaktör för Smedjan)Arena 3/94

Detta parti kan förlama alla försök till förnyelse i vårt samhälle och vårt arbetsliv. Det farligaste i detta sammanhang är tesen om 'ekonomisk demokrati'.
Ana Maria Narti (fp), riksdagsledamot och ledarskribent på DN, om vänsterpartiet.DN 990118

Hur kan vänsterpartiet nå ett beslut? Enbart genom populistiska hatkampanjer mot allt som heter äganderätt.
Ana Maria Narti om ekonomisk demokrati.DN 990118

Här träder den gamla despotiska kommunistiska attityden fram med hela sin styrka.
Ana Maria Narti om att Hans Andersson (v) vill stärka arbetsrätten och införa straffavgifter för företag som flyttar ut sin produktion från Sverige på samma sätt som många andra västeuropeiska länderDN 990118

Är detta en demokratisk attityd? Eller ren fanatism och vilja att manipulera opinionen för att via konfiskation skapa stora statliga monopol?
Ana Maria Narti kommenterar Lars Ohlys uttalande om att förstatliga viktiga företag och banker på samma sätt som med stängningen av Barsebäck, d v s med generös ersättning, som ett steg mot ekonomisk demokrati.DN 990118

Feldt ville gå fram med osthyveln i den offentliga sekrtorn. De borgerliga har velat ta tårtbitar. Du vill använda slaktmask och köttyxa. Är det en korrekt liknelse?
Aftonbladets reporter till dåvarande SAF-chefen Ulf Laurin 1990Proletären #36/1998

Köttyxa låter lite obehagligt. Men slaktmask är en hänsynsfull metod. Jag kan tänka mig att slakta heliga kor helt och hållet. Landstingen till exempel. Bort med dem.
Ulf Laurins svar på samma frågaProletären #36/1998