Guide till några vänstertidningar

Det finns en uppsjö av vänstervridna tidningar att nosa på. Här presenterar jag några av de jag själv brukar läsa.

Röd Press Ung Vänsters utåtriktade tidning, med en rak och uppkäftig attityd. Röd Press kostar 50 kr för 6 nummer. Det brukar finnas ett tema för varje nummer som tar upp ungefär hälften av sidorna, och resten brukar kunna kategoriseras som allmänt och blandat. Kolla särskilt in de grå kanterna mot slutet av tidningen, där finns det ofta små guldkorn att hämta. Politiskt är Röd Press mycket av en slugger; på sistone är väl det mest uppmärksammaste exemplet när man tryckte upp en affisch med rubriken "En borta - tretton kvar" med anledning av hysterin kring prins Bertils bortgång.

Norrskensflamman En gång i veckan, närmare bestämt varje torsdag, dyker Flamman upp i brevlådan hos sina prenumeranter. Flamman är en oberoende socialistisk nyhetstidning, om än med ganska starka kopplingar till Vänsterpartiet.
  Flamman kan ses som ett komplement till DN och TV-nyheterna; man får veckans viktigare bitar rapporterade för sig ur ett vänsterperspektiv. Förutom att det ofta finns ett par fakta att lägga till DNs världsbild är det förstås skönt att åtminstone någonstans få reaktioner när USA t ex börjar helt godtyckligt bomba andra länders invånare.
  Förutom detta finns såväl sport- som kultursidor, och en rejäl krönika med varje vecka. Bredvid ledaren hittar man dessutom signaturen Spets, som innehåller mer aggressiva påhopp i svensk politik. Norrskensflamman kostar 325 kr för ett helår.

ETC Mycket bilder, lättläst, välmatad. Varje nummer kostar 50 kr, men kan å andra sidan sägas fylla det behov en del av hos har att läsa glassiga magasin, och det med läsvärt innehåll istället för reklam dessutom. Den politiska tonen är allmänt socialistisk, med mer avslöjande av korkade direktörer och nationalekonomer än ideologisk djupsinnighet. Många bra siffror dyker upp här, och man resonerar ofta på ett lättförståeligt sätt kring ganska kniviga ekonmiska problem. .
  För att det hela ska gå ihop krävs förstås att Johan Ehrenberg, huvudpersonen i sammanhanget, hela tiden sticker till pengar från de andra delarna av sina företag. Han är åtminstone ärlig med det, till skillnad från hycklarna kring de stora liberala tidningar. Tidningar äger man idag inte för att tjäna pengar, utan för att få samhälleligt inflytande. Medianumret av ETC är utan tvekan det mest genomarbetade redaktionen har släppt ifrån sig, och rekommenderas varmt. .
  ETC finns också på nätet, adressen är www.etc.se. Ett års prenumeration på tidningen (sex nummer) kostar 290 kronor.

Socialistisk debatt Den ideologiska kanonen. Socialistisk debatt ges ut av Centrum för Marxistiska Studier (CMS), som är ganska så knuten till vänsterpartiet och Ung Vänster. Texterna är på en akademisk nivå, även om det numera också brukar finnas någon krönika eller så som bryter av. .
  Debatten cirkulerar gärna kring olika sorters marxism, arbetarrörelsens historia och vad det är för nya grepp som behövs idag. Studerande eller arbetslösa betalar 150 kronor för ett år/fyra nummers prenumeration, andra 240 kronor.

Bang Ett av den svenska, akademiska feminismens slagskepp. I Bang förs mycket av debatten, även om tidningen är upplagd med temanummer. Trots att den på många sätt är en utpräglad universitetsprodukt får den aldrig den där fullt ut teoretiserande tonen. Senaste numret, med tema sexualitet, är ett alldeles utmärkt exempel på att en skicklig redaktion med goda skribenter inte behöver välja mellan dragplåster och teoretisk fasthet. Fast det kan ju ha med ämnesvalet att göra också. .
  En helårsprenumeration på Bang kostar 195 kronor.

  ARTIKLAR

Böcker:
Några korta
10 marxister
Dilbert
Mediekritik
Marknad och kapital
Globaliserings-myten
Koloss på larvfötter
Göran Persson