USA-imperialismen
 
  Atombomberna  
  Hade Japan kapituler

Men det kontroversiella i US Strategic Bombing Surveys rapport var inte dödstalen, utan att de kom fram till att Japan hade kapitulerat även om atombomberna aldrig hade fällts.

USA:s
marinminister, Ralph A Bard, hade redan i slutet av juni 1945 vädjat att japanerna skulle underrättas om det vapen som tagits fram och försäkras att kejsaren skulle kunna få en hedersam roll även efter en kapitulation. Det hade slutat med att han lämnat regeringen.

I mitten
av juli skickade 70 av de forskare som varit med och tagit fram atombomben en skrivelse till Truman, där de bad honom att inte använda den utan att varna motståndaren. Den släpptes aldrig ens fram till presidenten.

« Sid 2/5 Nästa »
--------------------------------
Senast ändrad 2001-06-02 - Utskriftsvänlig sida
 
"Skulle Förenta staterna bli först med att släppa loss detta obegränsade förintelsevapen över mänskligheten, skulle det innebära att vi förlorade världsopinionens stöd, påskyndade kapprustningen och riskerade möjligheten att uppnå en
ur Franckgruppens rapport, 11 juni 1945
"Japan skulle ha ha kapitulerat även om inga atombomber fällts, även om Ryssland inte hade gått in i kriget och även om någon invasion inte hade planerats eller övervägts."
US Strategic Bombing Survey juli 1946