Frågor och svar
 
 
 
 

Individ & kollektiv

Hur ser socialister på individer och kollektiv?
Individens frihet och möjlighet att utvecklas är, med Marx ord, en förutsättning för allas möjligheter att utvecklas. Det är det som är själva poängen med att avskaffa klassamhället.
   Idag tvingas vi in i en klass, och lär oss beordras fram och tillbaka av chefen på jobbet. Socialism betyder demokrati på arbetsplatserna, och därför också större utrymme för individer.

 innehåll
» Socialism
» Antikommunism
» Individ & kollektiv
» Marxism
Men varför pratar vänstern så mycket om kollektiv då?
Därför att det behövs också. Människor är lever och utvecklas alltid i sociala sammanhang. Det går inte att förstå individer om man bortser från samhället och de kollektiv den personen ingår i.

Högern pratar mycket mer om individer!
Ensam är svag. Organisering är styrka. Det är bara tillsammans vi kan förändra samhället. Det är just därför högern driver sin 'sköt dig själv och skit i andra'-linje: de märker att det gungar under etablissemanget varje gång folk organiserar sig för sina krav.
   Så tro inte för en sekund att överklassen inte organiserar sig. Det finns inga som bygger så mycket organisationer som storföretagen. När du går upp och löneförhandlar med chefen kan du vara förbannat säker på att han har fullt stöd från de andra arbetsköparna. Går du inte med i facket förhandlar du från ett underläge.

Vänstern tycker att alla ska vara likadana!
Se på militären, på kostymkulturen i styrelserummen, på de stereotypa könsrollerna. Är inte de typexempel på hur högerns favoritmänniskor alltid inordnar sig, anpassar sig och lyder order?
   Se på reklamradion och de privata TV-kanalerna - hur många som helst, men alla exakt likadana. Se på klädaffärerna - när de väl bestämt sig för vad höstens modefärg är, kan du lita på att precis alla kläder är i de färgerna.
   Hollywoodfilmer är ju ofta rolig underhållning, men de går ju alltid från samma mallar. Såpoperorna och polisserierna likaså. I den stat där storkapitalet fått mest att säga till om, USA, är till och med presidentkandidaterna alltid likadana!
   Det är högern som står för likriktning. Det är så mycket enklare att tjäna pengar då.

 


 Nästa »