Frågor och svar
 
 
 
 

Antikommunism

Stalin mördade minst 100 miljoner (200 miljoner, 300 miljoner, osv) - och ni försöker förfalska historien genom att förneka det!
Varför skulle vi vilja förminska Sovjetregimens brott? Vilka var det stalinisterna skickade till Gulag? Det var ofta partimedlemmar som dristade sig till att kritisera den framväxande diktaturen.
   Att stockkonservativa amerikanska "historiker" lägger på nollor är en del av ett politiskt spel. Det handlar om att försöka koppla ihop folks krav på rättvisa med diktatur och massmord.
   Jämför det med historikern Nicolas Werth t ex, en av de mer seriösa forskare som skrev i "Kommunismens svarta bok". Han har protesterat mot att de "85 miljoner döda" som det pratas om på bokomslaget inte alls har täckning i innehållet. Själv uppskattar han, grovt, antalet som avrättades eller dog i Gulag och under deportationerna till omkring 3,3 miljoner.
   Skulle inte det räcka för att konstatera att den stalinistiska regimen var förbannat brutal? Skulle vi på något sätt bli 'mer antifascister' av att påstå att det var 60 miljoner judar som mördades i Hitlertyskland?

 innehåll
» Socialism
» Antikommunism
» Individ & kollektiv
» Marxism
Varför håller ni på att bråka då, kan ni inte bara låta antikommunisterna hållas?
Nej, därför att det finns ett syfte med de här nollorna högern drar om och om igen. Det är att försöka få det till att varje försök att ta makten från överklassen skulle leda till massmord.
   Argumentationen är enkel: "Jaså, du tycker att läkemedelsbolagens vägran att ge folk AIDS-mediciner är fruktansvärd? Men du vet ju att om vi inte har ett fritt näringsliv så slutar det som i Sovjetunionen."
   Den här kommunisthetsen har också en annan poäng: den drar bort fokus från västvärldens brutala framfart i historien. Det är en del av en krigspropaganda, där det alltid behövs fiender att demonisera för att den egna sidans krigsförbrytelser ska kunna försvaras. Men vår skyldighet som medborgare här är att se till att vår sida slutar med övergreppen, för det är bara det vi kan styra över.

Men jag kan räkna upp en massa diktatorer som kallat sig socialister och kommunister!
Och jag kan räkna upp en massa diktatorer som kallat sig liberaler. Det betyder inte att folkpartiet är antidemokrater. Om någon vill kalla sig liberal, är det upp till den att bestämma vad det betyder. Detsamma gäller den som vill kalla sig socialist eller kommunist.

Men de flesta liberaler har ju varit demokrater!
Visst - och de har de flesta socialister och kommunister också. Vilka var det som åkte ner för att försvara demokratin i Spanien från fascismen till exempel? Det var folk från den radikala vänstern, som såg hotet från fascismen växa. Vilka var det som vägrade sälja vapen till Spaniens demokratiska regering? Det var liberala regeringar i väst.
   De flesta socialister och kommunister har varit fattiga arbetare och bönder i Indien, Kina, Latinamerika, Afrika osv. De har alltid haft ett uppenbart intresse av demokrati, eftersom de är de som slås ner först om det införs diktatur. De har slagits för sin lön, för makten över sina liv och för en bit jord. Du tror väl inte de blev vänster för att få nya byråkrater som styr på samma sätt som de gamla?

 


 Nästa »