Jobbet, facket och folkrörelselinjen
Artiklar & frågor
-Vardagsmotstånd
-Första jobbet
-Petad programmerare
-Dölja fackligt medlemskap?
-Mega - första ronden
 

Petad programmerare

Hej Frances,
jag arbetar som programmerare. Vi har en deal med firman om att vi inte tar betalt för övertidsarbete. En tjej, som vikarierar hos oss, tyckte att det var fel, och bråkade med cheferna om det. Nu har de sagt att hon inte får fortsätta efter att hennes vikariat slutar, trots att den som hon vikarierar för, fortfarande är barnledig. Får firman göra så?
Mats



Hej Mats!

Jag skulle egentligen behöva veta mer om vad som har hänt. Men jag antar att du menar att arbetsgivaren petade tjejen, därför att hon varit ”besvärlig”. Och så kan det mycket väl vara.
Jag kallar tjejen Lena i resten av svaret, nåt ska hon väl heta.

Kan arbetskamraterna hjälpa?

När det händer sånt här, så kan det vara bra att veta vad som står i lag och avtal, och använda sig av det. (Och jag återkommer till det längre ner i svaret.)
Men det är inte inte huvudsaken.
Oavsett vad lag och avtal säger, så bör man inte acceptera att en arbetskamrat får sluta för att hon vågat öppna mun.

Jag vet inget om stämningarna på din arbetsplats. Lena kanske försökte ändra på dealen utan att snacka med er andra och arbetskamraterna kan t.o.m. vara förbannade på henne för det. Då är det inte lätt att få dem att ställa upp till hennes försvar. Du vet bättre än jag hur det är med den saken.

Men om det är läge att resa sig som en man/kvinna, så gör det. Det finns inget som hindrar att ni klampar in hos någon lämplig chef, viftar upprört med musarna och säger att ni inte accepterar det som hänt. (Sånt ska man helst göra direkt när det händer, inte långt efteråt.)
Oavsett om lagen skyddar Lena eller ej, så kan ni arbetskamrater skydda henne.

Kan lag och avtal hjälpa?

Nu ska jag försöka reda ut om arbetsgivaren rent juridiskt har rätt att göra sig av med Lena.

LAS (lagen om anställningsskydd)

Lena ska ha ett anställningsavtal där det står när anställningen slutar. Ag (arbetsgivaren) får inte skicka iväg Lena före det datumet (såvida hon inte misskött sig så allvarligt att det är skäl till avsked). Men när anställningsavtalet upphör, så är ag inte tvungen att ge Lena fortsatt arbete.

Det kan ju vara så att företaget har bestämt sig för att inte längre ta in någon vikarie för den barnlediga personen, och att det inte heller finns några andra jobb lediga. I så fall kan man säga att Lena får kicken på grund av arbetsbrist.

Men om det finns någon som jobbat kortare tid än Lena, så är det den personen som ska sluta i så fall. (Under förutsättning att Lena är kompetent att ta över den personens arbetsuppgifter.)

MBL (Medbestämmandelagen).

OBS: om företaget inte tar in vikarie så är det ju en ändring/nedskärning av bemanningen, och sådant ska de förhandla med facket om, enligt MBL. Fast det krävs en aktiv fackklubb för att sånt ska fungera!

Mera LAS

Om Lena har jobbat hos er i minst 12 månader under de senaste tre åren, så gäller två saker:
  • Lena ska ha ett skriftligt besked om att hon inte får fortsätta, och det beskedet ska hon få minst en månad innan vikariatet går ut.
  • Lena har förtur till nytt jobb. Ag bryter mot lagen om de tar in en ny anställd i stället för Lena! Förtursrätten gäller från att Lena fått det skriftliga beskedet (eller skulle ha fått det) tills det gått 9 månader från den dag Lena slutar.

Avtal?

Har firman avtal med facket? Kolla i så fall om det finns något i kollektivavtalen (centrala och lokala) - som kan hjälpa.

(På mitt jobb har vi t.ex. förhandlat fram ett lokalt avtal där det står att längre anställningstid ska ge förtur till jobb på Bagarn, även om man inte uppnått de anställningstider som gäller i LAS.
Så hos oss skulle de inte kunna peta Lena – även om hon bara jobbat någon månad - och ta in en ny i stället. Såvida inte Lena har misskött sig på något annat sätt eller inte klarar jobbet, då kommer ju saken i ett annat läge.)

Som sagt

Om man går den juridiska vägen så är det inte alls säkert att Lena får tillbaka jobbet, även om hon "vinner". Företaget kanske får betala skadestånd, och det är ju bra men ingen riktig seger i ett sånt här fall!

Därför är det alltid bra om arbetskamraterna kräver att en hotad person får stanna. Men, som sagt, du vet bättre än jag, om det är läge för något sådant hos er.
Frances


ÅTER till bidrags-listan
Utskriftsvänligt format
  Artiklar & frågor
-Vardagsmotstånd
-Första jobbet
-Petad programmerare
-Dölja fackligt medlemskap?
-Mega - första ronden