Förstasidan
 
 

Tillsammans

En tillspetsad 70-talsbetraktelse med stort hjärta. Se den, om inte annat så för att den kommer forma den svenska bilden av det decenniet. I början är det väl mycket freak show, men allt eftersom blir det rejäl svensk feel good-film med snäll vänsterpolitik. Slutsatsen är fin: hade kollektivvänstern bara slagit sina påsar ihop med Svensson hade det blivit förbannat lyckat.

Regi Lukas Moodysons 2000
 
 

 
 

O Brother, where art thou?

Av någon anledning känner jag på mig att den här filmen är vänster. Det är svårt att säga varför, men det har nåt att göra med människoskildringarna. Hur som helst är det en sorts magisk realism i den här väldigt upplyftande filmen som fungerar bra.

Regi Joel Coen 2000
 
 

 
 

Office Space

Ung kille fast i ett kontorslandskap får en knäpp av en hypnotisör och börjar plötsligt göra som han vill. Det framväxande kontorsproletariatet går till attack mot slemma chefer, i självklar solidaritet med flickvännen i tjänstesektorn och grannen i blåställ. Och allt detta till ett otroligt skönt soundtrack, med särskilt minnesvärda Geto Boys "Damn it feels good to be a gangsta". Så skulle revolutionen se ut om det gick att välja.

Regi Mike Judge 1999
 
 
Nästa sida