Förstasidan
 
 

End of days

Herr Belsebub kommer uppför trappan lagom till år 2000 och börjar tillsammans med sitt gäng satanister förstöra samhällets grundvalar. Arnold den ärrade hårdningen dras in i leken och tvingas försvara värnlösa kvinnor och heliga kyrkor med maskingevär. Färgsätt i rött, gult och svart och dra upp en enkel och rak konservativ storyline så fångar du konceptet.

Det här är en sån film som gör det lite knepigt. Att köpa att kvinnorna är passiva stackare hela filmen igenom är en sak - det är man ju ganska så van vid. Det är en annan sak att det flera gånger antyds att de egentligen gillar att djävulen förgriper sig på dem. Då känns det ett steg svårare att hålla fast vid att Hollywood är Hollywood och man ju inte kan sitta och störa sig på högertrams i varenda film man ser för då blir man ju tokig.

Jaja. Arnold är fortfarande Arnold, även om han går och ältar sin kärnfamilj som de elaka brottslingarna hade ihjäl för att han var en så duktig polis. Han har skäggstubb, dricker sprit och spikas upp på kors som en Jesus två. Och så har han stora vapen.

Filmen håller med andra ord vad affischen lovar - eld, Arnold och djävulskap med en del undertoner från Alf Svensson. För visst pangar de på i två timmar, utan att det blir sådär särskilt spännande men å andra sidan utan att det blir särskilt tråkigt heller. Estetiskt är den någorlunda, och den funkar säkert att skratta åt en fredagskväll i gott sällskap.

Regi Peter Hyams 1999
 
 
Tillbaka