Dominikanska republi: Trujillo byts ut

Trujillos gangstermetoder gjorde honom inte bara ökänd utan också impopulär hos sina grannregeringar. Efter att han försökt spränga Venezuelas president Romulo Betancourt i luften med en bilbomb i juni 1960 stärktes det politiska trycket från andra latinamerikanska länder mot honom ytterligare.

En diktator mördas
Trujillo hade blivit allt girigare. Han tog själv över ordförandeposten i den dominikanska centralbanken, och tvingade exportföretagen att sätta in hälften av sina dollarinkomster där. De pengarna hamnade snart på diktatorns egna utländska konton.
En bidragande orsak var också den kubanska revolutionen. I Washington började man oroa sig för att de brutalaste högerregimerna snarare skulle provocera fram revolutioner än garantera stabiliteten.
CIA började skeppa vapen till konservativa dissidenter på Dominikanska republiken, och i slutet av maj 1961 fångades Trujillo i en fälla, sköts och slängdes ut på Santo Domingos eleganta kustaveny.

»...det är säkert att den amerikanska allmänheten inte fördömer Castro förrän vi har vänt oss emot Trujillo«
President Eisenhower

»Typiskt nog når banditerna och gangstrarna som USA stöttar en punkt i sin karriär då de blir alltför självständiga och giriga och blir då inte längre användbara.«
Noam Chomsky

Trujillo Jr tar över
Men vare sig dissidenterna eller USA hade egentligen någon riktig plan för vad som skulle ske härnäst. Den mordplan som visade sig lyckas hade egentligen varit lite av en stundens ingivelse.
Istället för ett maktskifte blev det istället ett generationsskifte: diktatorns son, Rafael »Ramfis« Trujillo Jr, kom skyndsamt hem från Paris och tog över. Under det närmaste halvåret genomförde han en hänsynslös terror för att hämnas sin far och undanröja sina politiska fiender.
Det dominikanska folket, som hade börjat hoppas på en förändring efter mordet på Trujillo, svarade med stora protester. I oktober samma år var folk ute på gatorna för att visa sitt missnöje dagligen. De stoppades av stridsvagnar, och studenter sköts till döds av regeringens trupper.

»USA skulle omedelbart vidtaga politiska åtgärder för att få bort Trujillo från Dominikanska republiken så fort en passande regim kan förmås att ta över«

ur en reservplan godkänd av president Eisenhower

Sjumannarådet
I Washington gav de stora protesterna upphov till en ny oro för ett »kommunistiskt maktövertagande« - även om det var helt uppenbart att de dominikanska kommunisternas styrka var obetydlig efter alla år av hård repression.
Efter hotfulla manövrar från USA:s marinkår och flygvapen och en del interna stridigheter mellan fraktioner av militären, drog sig »Ramfis« tillbaka. Ett statligt råd på sju personer tog snart över administrationen.
För att kväsa de gatuoroligheter som bröt ut skickade Vita Huset utrustning för upploppsbekämpning. USA hjälpte till att utbilda den polisenhet som senare kom att kallas Cascos Blancos, de vita hjälmarna, och som kom att bli djupt hatad av befolkningen.

« Till huvudsidan för Dominikanska republi
« Alla utskriftssidor

Senast ändrad 2001-06-02
Copyright 2001 Mikael von Knorring
http://www.socialist.nu/usa/dom-republiken