Dominikanska republi: Åren under Trujillo

År 1930 skickade USA in marinkåren i Dominikanska republiken och tog direkt kontroll över landet. De utbildade landets poliskår och lämnade en viss Rafael Leonidas Trujillo y Molina på posten som polischef.

Fängelset La Cuarent
Trujillo kom att bli landets mest hänsynslösa, korrumperade och effektiva diktator någonsin. Han styrde landet som sin egen egendom, tillsammans med sin släkt och ett fåtal lojala kumpaner. Titlarna var många: El Benefactor (Välgöraren), Mänsklighetens frälsare, Guds son, Fosterlandets fader eller Generalissimo.
Av alla landets fängelser var La Cuarenta i Santo Domingo det mest beryktade. Där fanns en rad fruktansvärda redskap för att få också den mest ovillige att tala.
Förutom den vanliga arsenalen av piskor, nagelutdragare och elektriska käppar, fanns till exempel en vattentank med blodsugande iglar. Där stod också en elektrisk stol som gav långsamma chocker. Den som fortfarande inte lät sig övertygas kunde utsättas för Pulpo, en elektrisk apparat med flera armar som skruvades in i skallen.

Massakern på haitier
Dominikanska republiken ligger på samma ö som Haiti, Hispaniola. Sedan länge hade svarta haitier inbjudits att arbeta på sockerplantagerna, men när priset på socker sjönk vände plötsligt stämningarna.
I början av oktober 1937 släpade armén svarta ut ur sina ruckel, dödade och lemlästade dem. Någonstans mellan 12 000 och 25 000 haitier mördades.
Under sina dryga 30 år hade Trujilloregimen ihjäl uppskattningsvis en halv miljon människor, framförallt politiska motståndare. Trujillo gjorde sig ökänd genom att låta spåra upp och mörda dominikanska landsflyktingar i New York, Mexico, Caracas och Paris.

»Jag har funnit att dominikanerna blir lyckligare om vi gör oss kvitt haitianerna. Jag skall ordna det.«

»I går dödades 300 haitianer ... Detta måste fortsätta.«
Trujillo i ett tal från en predikostol i en kyrka nära gränsen till Haiti

Stödet från Washingt
Trujillo var aldrig sen att visa sin antikommunistiska inställning, och led därför ingen brist på amerikanska vänner. Han hade ett starkt stöd från kongressen - en del menar att han var den latinamerikanska ledare som hade flest försvarare i Washington.
Han hade till och med nära kontakter med den demokrat som var ordförande i representanthusets jordbruksutskott. För ett land som fick i grova drag hälften av sina exportinkomster från socker var det en ovärderlig sympatisör.
Och den dominikanska ekonomins framgångar var Trujillofamiljens framgångar. De var inte sena att använda sina maktpositioner till att tillskansa sig företag:
bland annat hade de monopol på mjölk, kött, salt, öl, tobak, cement, betong, skor, TV, radio och pressen.

»Låt oss se sanningen i ögonen: detta var en regering av gangsters. Och alla som gjorde affärer med dem visste det.«
Amerikansk ekonom som skickats till Dominikanska republiken för att hjälpa dem med deras finanser

« Till huvudsidan för Dominikanska republi
« Alla utskriftssidor

Senast ändrad 2001-06-02
Copyright 2001 Mikael von Knorring
http://www.socialist.nu/usa/dom-republiken