USA-imperialismen
 
  Destabiliseringen  
  Kopparindustrin

Eduardo Frei hade hanterat de stora amerikanska kopparbolagen, som stod för merparten av Chiles exportinkomster, med silkesvantar.

År 1965
hade han gjort det ena av dem, Kennicott, till statens kompanjon och lagt om skattesystemet så att de nästan tredubblade sina vinster. År 1969 svarade han på de folkliga kraven om nationaliseringar med ett program för att köpa upp delar av det andra, Anaconda - men till ett för deras aktieägare mycket förmånligt pris.

Efter
Allendes seger reviderades den chilenska grundlagen så att gruvindustrin skulle kunna nationaliseras. I september 1971 tillkännagav den nya regeringen att de amerikanska koppargruvbolagen skulle nationaliseras utan kompensation.

« Sid 2/4 Nästa »
--------------------------------
Senast ändrad 2001-06-02 - Utskriftsvänlig sida
 
"Samma företag som brutit chilensk koppar i många år, tjänade mer än 4000 miljoner dollar i vinster enbart under de senaste 42 åren, trots att deras ursprungliga investeringar inte var mer än 30 miljoner dollar."
"Mitt land, Chile, skulle ha omvandlats totalt av dessa 4000 miljoner dollar. Endast en liten del av detta belopp skulle trygga protein till alla barn i mitt land en gång för alla."
Salvador Allende i ett tal inför FN:s generalförsamling den 4 december 1972