Jobbet, facket och folkrörelselinjen
Folk och andra bullar
 7 En folkrörelselinje i facket
 8 Att vända svårigheter
 9 Mats och Eli
 10 Folk och bullar
 11 Visstidare
 

Mats och Eli

Ursprungligen ett inlägg i debatten om "mjukare arbetsrätt". Refuserades hösten 1996 av bl.a. DN och Aftonbladet. (Publicerades några år senare i LO-tidningen.)

Mats är anställd på en verkstad i Dalarna. Han har slitit ut axlarna på jobbet och gått sjukskriven länge. Det finns en avdelning på verkstan där han vet att han kan klara att jobba. Men företaget vill inte omplacera honom och nu säger försäkringskassan att han måste säga upp sig.

Eli jobbar på en arbetsplats i Stockholmstrakten. En dag blir han hemskickad från jobbet. Han har fått sparken. På grund av sabotage, säger chefen. Eli har inte gjort något sabotage och inte misskött sig på något sätt. Det vet också arbetskamraterna men ingen vågar protestera. Tre stycken har fått sparken på liknande sätt sen den nya chefen kom.

Säg till Mats eller Eli att vi måste "mjuka upp arbetsrätten" i vårt land, så kommer de att undra vilket land du talar om. Inte deras i alla fall.

Mats gick till fackklubben och de sa att de inte kunde göra något.

Eli tyckte inte det var nån idé att ringa facket. Ombudsmannen hade besökt arbetsplatsen en gång, men han talade bara med chefen, inte med sina medlemmar. En annan gång ringde arbetarna och bad honom komma, men han kom inte.

Säg till Mats eller Eli att facket har för stor makt gentemot arbetsgivarna, så kommer de att undra vilket fack du talar om. Inte deras i alla fall.

Mats ringer till oss, tipsad av en kompis. Vi säger att cheferna, försäkringskassans handläggare och fackklubbens företrädare alla försöker göra det lätt för sig på hans bekostnad och att det ska han sätta stopp för. Vi råder honom att spänna ögonen i var och en av dem och tala om att han vet sina rättigheter. Att företaget har rehabiliteringsansvar och att han inte kommer att säga upp sig.
Nästa gång Mats ringer är han omplacerad. Fackklubben har hjälpt till. Jobbet går bra.

Elis dotter är en av våra arbetskamrater. Hon ber om råd. Vi svarar att hennes pappas chefer har brutit mot en hel rad lagparagrafer. De vågar spela högt för att de betraktar Eli som försvarslös. Eli och dottern ska gå till arbetsplatsen nästa morgon, säga till cheferna att han vet sina rättigheter, att de har gjort fel, att han är beredd att driva saken vidare. Han har ingenting att förlora.
 Eli får jobbet tillbaka. Cheferna var visserligen otrevliga, men till slut sa de att det hela varit ett missförstånd.

Säg till Mats och Eli att de ska hävda sin rätt, vilket betyder: Låt inte ditt människovärde trampas till marken.

Utskriftsvänligt format
  Folk och andra bullar
 7 En folkrörelselinje i facket
 8 Att vända svårigheter
 9 Mats och Eli
 10 Folk och bullar
 11 Visstidare