Förord

När jag 1977 började jobba på Bagarn blev jag förbannad på arbetsförhållandena och förälskad i arbetskamraterna. Jag förstod snart att jag inte skulle kunna slita mig därifrån på länge.

Bagarn är smeknamnet på ett storbageri, en "brödfabrik" med ungefär 200 arbetare, de flesta män. Det fanns en fackklubb men den var ganska passiv. Jag vände mig till de närmaste arbetskamraterna och försökte ta reda på vad de ville. Många ville en hel del, men det var ändå ingen självklarhet att försöka förändra något.

Det tog ett år innan vi på min avdelning lyckades ena oss om ett gemensamt krav, jag tror det var att vi skulle få fem minuters paus i timmen. Men sen började det rulla på. Folk från andra avdelningar på fabriken sökte upp mig och pratade om problem de hade.

Jag tänkte att här behövs en kämpande fackförening. Jag tänkte också att det förmodligen tar tio år innan vi har skaffat oss de gemensamma erfarenheter som gör att man kan våga uttala sig om hur en kämpande fackförening ska arbeta.

Nu har det gått 24 år och jag är rätt ofta ute och pratar på arbetsplatser och möten om Folkrörelselinjen, som blivit vårt svar på frågan hur man gör.

När jag är ute och pratar så undrar åhörarna ibland om det finns nån skriftlig "handledning" om alternativa fackliga metoder. Jag svarar att det inte är dags för en sådan handbok förrän folk med erfarenhet från olika arbetsplatser kan skriva den tillsammans.

Den här textsamlingen är alltså inte den boken, utan bara en liten arbetsrapport. Jag har helt enkelt samlat ihop några texter som jag skrivit under de senaste tio åren, och har förhoppningen att de ska kunna tjäna som tips och inspiration. Om några år hoppas jag att det finns ett nätverk och erfarenheter från olika ställen som motiverar en större skrift.

Fotografen Horst Tuuloskorpi, som ägnat många år åt att i bild berätta om arbete, står för bilderna och bildsammanställningarna i boken. Ingen bild är tagen på Bagarn.


Not: Nästan alla texterna har varit publicerade tidigare, i Mål & Medel, Fackligt Forum och/eller LO-tidningen. Men de flesta är något omarbetade sedan dess.

Boken kan beställas -> Beställ boken